Merksem
Woonzorgcentrum Sint-Bartholomeus

Opdrachtgever

Zorgbedrijf Antwerpen

Architect

Architectenbureau Cuypers & Q architecten (ontwerp) & Osar Architecten (uitvoering)

Uitvoerend bedrijf

Brebuild

Budget

+/- €10.800.000

Locatie

Jaak de Boeckstraat 6, Merksem

Het programma van eisen van het Zorgbedrijf Antwerpen is door B&R Development uitgebreid geanalyseerd en uitgewerkt tot het voorliggende gebouw. 

Op de site Sint-Bartholomeus bevonden zich onder andere een woonzorgcentrum voor 180 residenten en een hogeschool. Eén vleugel van het woonzorgcentrum met 60 residenten is verbouwd en uitgebreid met een centrale inkom tot een vleugel voor 84 residenten door de toevoeging van twee bijkomende verdiepingen. In dezelfde vleugel van het WZC is een deel van de hogeschool gevestigd.  Dit deel is verbouwd en uitgebreid met één bouwlaag tot 12 serviceflats.  

De centrale binnentuin is groter ten gevolge van de sloop van het haaks gebouwde deel op de achtergevel van de hoofdbouw.  De buitenruimte sluit aan op de gemeenschappelijk ruimtes van het woonzorgcentrum. 

Dit project is gerealiseerd in bouwteam met de onderstaande partijen:
- Coördinator : B&R Development
- Aannemer : Brebuild 
- Architect : Architectenbureau Cuypers & Q architecten (ontwerp) & Osar Architecten (uitvoering)
- Studiebureau : Ingenieursbureau Tecon Groep & Jan Van Aelst 

Het oorspronkelijke aanbestedingsdossier, opgemaakt door Cuypers & Q architecten, is geoptimaliseerd door B&R Development. Door deze optimalisatie zijn de bouwkosten maximaal gereduceerd zonder een afbraak te doen aan de architectuur en de kwaliteit van het project. De coördinatie van het bouwteam is eveneens doeltreffend door B&R Development opgenomen.